![](/media/lib/46/pyl-8c0e9e170d3af3470f81be38e10d52b7.jpg)
Czystsza atmosfera skutkuje ociepleniem
30 marca 2009, 16:13Amato Evan z Cooperative Institute for Meteorological Satellite Studies uważa, że od 30 lat główną przyczyną ocieplania się wód Oceanu Atlantyckiego jest zmniejszanie się ilości pyłu w atmosferze. Temperatura wody w północnym Atlantyku rośnie o 0,25 stopnia Celsjusza co 10 lat.
![](/media/lib/71/otrzepywanie-a8545b2d1ace394d8fb21a4a9af79429.jpg)
Wzór na otrzepywanie się z wody
22 października 2010, 11:32Uczeni z Georgia Institute of Technology (Gatech) opublikowali wyniki badań nad... otrzepywaniem się zwierząt z wody. Temat może wydawać się niepoważny, jednak mówi sporo o dynamice płynów.
![](/media/lib/97/n-1203168801_021141-a02828095aedf0f32f6ba618934f6086.jpeg)
Mniej prądu z Amazonii
15 maja 2013, 10:23Gdy mowa jest o wylesianiu Amazonii, zwykle wspomina się o utracie habitatów i kolejnych gatunków. Jego pozytywnym efektem ma być natomiast zwiększony przepływ w amazońskich rzekach, co z kolei pozwoli krajom Ameryki Południowej na pozyskiwanie większej ilości energii z hydroelektrowni
![](/media/lib/224/i-kawka-3f5a8a5a850b169e86d5f0043245d9bc.jpg)
Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.
![](/media/lib/321/n-przejscia-9c0de0f7c4f7f74d84c6057dcad06442.jpg)
Już kilka cząstek działa tak, jak miliardy
12 września 2018, 05:09Mniejsze systemy mogą symulować większe, gdyż mają takie same właściwości. Większość substancji badanych przez fizyków występuje w tak wielkiej liczbie cząstek, że nie ma różnicy, czy badają oni kroplę wody czy cały basen wypełniony wod
![](/media/lib/417/n-budda-a27bff46861652453efc91925850eda2.jpg)
Wody powodziowe dotarły do wpisanego na Listę UNESCO posągu z VIII w.
19 sierpnia 2020, 10:56Wody powodziowe dotarły do palców stóp Wielkiego Buddy z Leshan. Wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO 71-m posąg normalnie stoi wysoko nad linią wody, ale obecnie region zmaga się z powodziami. Wg agencji informacyjnej Xinhua, wody zalały palce rzeźby pierwszy raz od powstania Chińskiej Republiki Ludowej w 1949 r.
![](/media/lib/59/krople-na-lisciu-2709b734d329ca7523eea7f277f54dec.jpg)
Kiedy krople poparzą?
11 stycznia 2010, 12:37Od dawna powtarza się, by nie podlewać roślin w pełnym słońcu, np. w południe, bo może to spowodować oparzenia. Jak dowiedli węgierscy naukowcy z Uniwersytetu im. Loránda Eötvösa, to prawda, ale nie w każdych okolicznościach, sporo bowiem zależy choćby od budowy blaszki liściowej (New Phytologist).
![](/media/lib/47/korona-z-wody-a9562abd1fe7293b8b819dce01478200.jpg)
Pod wpływem plazmy woda staje się bakteriobójcza
4 listopada 2011, 09:04Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley wykorzystali plazmę do uzyskania wody, która przez tydzień wykazuje właściwości antybakteryjne. Można nią sterylizować sprzęt medyczny, np. narzędzia chirurgiczne, oraz rany (Journal of Physics D: Applied Physics).
![](/media/lib/101/n-chinszczyzna-307807f51823e905ee8ee76dc1d835e4.jpg)
Skutki tempa jedzenia u ludzi z różną wagą
30 grudnia 2013, 12:45Aby zbadać zależności między tempem jedzenia a spożyciem energii, zespół badaczy z Wydziału Kinezjologii Texas Christian University poprosił osoby z prawidłową wagą, nadwagą i otyłością o zjedzenie 2 posiłków w kontrolowanym środowisku. Przed i po posiłku pytano także o uczucia głodu i nasycenia.
![](/media/lib/263/n-antarktyczny-ekosystem-654fe757bc528ae732056109a43c6f94.jpg)
Kolorowo jak w wodach Antarktydy...
21 grudnia 2016, 11:19Podwodny robot dał niezwykły wgląd w życie pod antarktycznym lodem. Okazuje się, że dno pokrywają m.in. pomarańczowe gąbki w kształcie kokosów, różowe glony i piękne rozgwiazdy.